Home > Nieuws > 3D-geprinte synthetische hoorn?
Synthetische_hoorn

Gaat synthetische neushoorn-hoorn de zwarte markt overspoelen?

Zwerf door de steegjes van Hanoi’s oudste markt en de kans is groot dat je neushoorn-hoorn aantreft: gesmokkeld vanuit Afrika en meer waard dan ivoor of goud. Ga naar het hoofdkantoor van Pembient in Seattle en je vindt daar precies dezelfde hoorn. Het verschil? De laatste is synthetisch: 3D-geprint door dit biotech bedrijf. Ze maken o.a. ceros (Latijns voor hoorn) van proteïne keratine (hetzelfde materiaal als waar je haren en nagels van gemaakt zijn).

Deze mens gemaakte hoorns zijn veel goedkoper dan de echte, ondanks de indrukwekkende techniek hierachter. Pembient doet dit bewust: het is juist hun doel om een betaalbaar alternatief op de markt te brengen om zo de prijs omlaag te brengen van de hoorns op de zwarte markt. En om zo de ernstig bedreigde neushoorns van de ondergang te redden.

Mijn mening? Ik vind het een bar slecht plan

Het idee is weliswaar heel nobel: de hoorns die in het lab geproduceerd worden zijn qua structuur precies gelijk aan de echte. Maar het probleem van de neushoorn-hoorn is naar mijn mening niet de prijs. Het probleem is de cult-status die er aan verbonden is in Zuid-Oost Azië. Neushoorn-hoorn is juist zo waardevol vanwege de status. En je kunt status niet imiteren.

Als voorbeeld de synthetische diamant. Deze edelstenen worden door de World Jewelry Federation omschreven als een “mens gemaakte reproductie van een diamant, met dezelfde chemische samenstelling, kristalstructuur en verhoudingen als de natuurlijke variant”. Ondanks dat deze stenen technisch hetzelfde zijn maakt dat ze nog niet even waardevol als een echte diamant. Toen de synthetische diamanten op de markt kwamen hadden activisten de hoop dat de ze vraag naar zogenaamde “bloed diamanten” zouden doen afnemen. Helaas, wat er gebeurde was dat er een nieuw classificatie systeem werd geïntroduceerd, wat juweliers verplichtte om te vermelden of een diamant natuurlijk of synthetisch was.

Dit nieuwe systeem zorgde er voor dat er simpelweg méér diamanten op de markt kwamen en dat verhoudingsgewijs een kleiner percentage diamanten als waardevol werd geacht door de kopers. Want die wilden alleen de echte: onderzoek door De Beers heeft aangetoond dat het gros van de consument niet wil betalen voor synthetische diamanten.  Shlomo Tidhar, CEO van de Singapore Diamond Exchange, legt uit: “Als man zijnde durf ik het niet te maken om een synthetische diamant te kopen voor een vrouw van wie ik hou.”

In landen als Vietnam en China is de neushoorn-hoorn een echt statussymbool bij de rijke elite. Ze worden verwerkt in juwelen, chopsticks, kopjes en uiteraard mooi tentoongesteld. Wat de kopers willen is authenticiteit, echte neushoorn. 

Grote kans dus dat wanneer de markt overspoelt raakt met imitatie-hoorn, dit de prijs van de echte alleen maar zal doen opdrijven. En daarmee de vraag?

Luxe goederen zijn duur en zullen ook altijd duur blijven. Diamanten zijn simpelweg stenen uit de grond, neushoorn-hoorn is gemaakt van hetzelfde materiaal als onze vingernagels. De eigenschap die ze delen? De zijn zeldzaam en worden nog zeldzamer. En dat is de reden dat ze waardevol zijn. Er gaan miljarden om in de illegale handel. Als de markt overspoeld wordt met neushoorn-hoorn en ze dus minder zeldzaam worden dan zullen de handelaren wel weer een manier vinden om het “product” weer zeldzaam te maken..

Vrij vertaald uit deze bron.